Alianţă între companiile de IT din Cluj şi din Chişinău

Companiile din domeniul IT din Chişinău şi cele din Cluj vor să se alieze, pentru a dezvolta în parteneriat aplicaţii pentru piaţa globală. În această alianţă, companiile din Republica Moldova pot furniza forţa de muncă ce începe tot mai mult să lipsească în Cluj, în timp ce companiile clujene vin cu experienţa acumulată în cadrul unor proiecte internaţionale.

Tot mai multe companii din Cluj mizează pe reorientarea dinspre producţia de outsourcing pe arhitectura de software sau pe producţia de programe informatice protejate de drepturi de autor. Această tranziţie vine ca urmare a faptului că resursa umană din domeniul IT devine tot mai scumpă şi mai greu de găsit, de aceea companiile din domeniul IT sunt nevoite să se îndrepte spre zonele care pot oferi un profit mai mare, spune preşedintele Clubului Francofon de Afaceri din Cluj, Bogdan Herea.

 

Experţii în piaţa muncii estimează că deficitul de azi de specialişti în IT este de 3.000 de oameni doar în Cluj. În lipsa unor informaticieni de pe piaţa locală, companiile din Cluj încep să dezvolte parteneriate cu companii din Republica Moldova. Acest lucru este benefic pentru ambele părţi, spune reprezentantul unei companii din Chişinău, Star Lab, Ştefan Barbu. Star Lab a depus deja o cerere de aderare la clusterul clujean ARIES Transilvania.

 

Dezvoltarea parteneriatelor dintre companiile din Cluj şi din Chişinău este favorizată de identitatea lingvistică şi culturală, precum şi de asemănările din domeniul educaţiei. De asemenea, contează şi faptul că există o serie de facilităţi fiscale oferite de autorităţile române şi cele moldoveneşti. Astfel, în Republica Moldova, companiile IT care se înregistrează într-un parc IT virtual, adică pe o platformă autorizată, plătesc doar o taxă unică de şapte la sută din venituri.

Related posts

Leave a Comment